Syö Hyvin

Terveys on kokonaisuus!

Kuulen ihmisten usein perustelevan omia mielitekojaan jonkun ravintoaineen puutteella.Kyllä keho kertoo, jos se tarvitsee rautaa maksapihveistä tai C-vitamiinia kiivihedelmästä. Mutta kertooko kuitenkaan? Mielestäni on hienoa, että ihmiset ovat alkaneet kuultelemaantarkemmin omaa kroppaansa, mutta ylianalysointiin ei ole syytä sortua. Jos itse söisin omientuntemusteni mukaan, söisin varmasti enemmän herkkuja. Toisaalta jos nyt joku saisi itselleen vireämmän ja paremman olotilan vaikkapa syömällä paleo-dieetin mukaan, niin takaako hetkellinen, muutaman kuukauden parempi olo pitkäaikaisesta terveydestä mitään?  Moniin erikoisdieetteihin sisältyy paljon lihaa. Tutkimukset taas osoittavat, että runsaspunaisen lihan syönti saattaa olla riski sydän- ja verisuonitaudeille ja myös syövän kehittymiselle. Molemmat sairaudet kehittyvät pikku hiljaa jopa vuosikymmenten saatossa. Hyvä olotila nyt ei välttämättä takaa pitkän linjan terveyttä, sillä useimmat kansansairauksistamme ei tunnu alkuun miltään.

Tällä hetkellä mediassa on valloillaan vaikka minkälaista superdieettiä ja tehorääkkiä. Nykyajan kaikki-heti-mulle-nyt-ihminen haluaa toki nopeasti tuloksia ja hyvää oloa. Kolikon toinen puoli onkin se, että esimerkiksi tutkimuksissa pysyväksi painonhallinnaksi kutsutaan tilaa, kun kilot ovat pysyneet poissa yli kaksi vuotta – joissakin tutkimuksissa suositaan jopa 5-7 vuotta. Useat tutkimukset kertovat myös karua kieltä siitä, että suurin osa (jopa reilu 90%) lihoo laihdutetut kilot takaisin. Mitä hitaammin paino tippuu, sen pysyvämmin se on poissa. Tämä lause ei valitettavasti monia motivoi. On myös muistettava, että terveydenkannalta pelkästään painoon tuijottaminen ei riitä. Hoikalla ihmisellä voi olla kohonneet kolesteroliarvot tai korkea verenpaine. Terveys on kokonaisuus ja erityisesti ravitsemuksessa kannattaa kiinnittää huomio olennaiseen.

Moni mieltää terveellisen syömisen arjen kiireessä vaikeaksi. Syynä voi olla ehkä se, että pyritään täydellisyyteen tai tiettyyn ruokavaliomalliin joka on paremminkin suunnattu bikini-fitnessmalleille. Terveyttä, parempaa jaksamista sekä painonhallintaa voi saada rääkin ja tiukan dieetin sijaan myös pienemmistä muutoksista. Mitä ruokavaliossa kannattaisi laittaa ensisijaisesti kuntoon?

1) Riittävästi kasviksia, hedelmiä ja marjoja.

Mitaksi kannattaa ottaa oma koura. Mikäli syö monipuolisesti kasviksia, hedelmiä ja marjoja, niin syömällä kuusi omaa kourallista näitä päivässä saa yleensä suositellun päiväannoksen eli puoli kiloa täyteen. Huomioi, että pelkkä lisukesalaatti painaa aika vähän eli kuudesta kourallisesta kannattaa 2-3 kourallista olla marjoja tai hedelmiä. Myös juureksia kannattaa suosia vaikkapa lisäämällä niitä perunamuusin sekaan. Helppoja lisukkeita saa myös kaupan pakastealtaasta.

Jos lähtötasosi on 2-3 kourallista päivässä, pyri lisäämään kasvisten määrää alkuun vaikkapa yhdellä kourallisella. Ja muista, että enemmänkin kuin kuusi kourallista saa syödä, kunhan hedelmien määrä pysyy kohtuudessa eli 2-3 hedelmää päivässä, mutta pieniä hedelmiä kuten luumuja tai mandariineja voi syödä 5-6 päivässä.

2) Säädä ateriarytmisi ja annoskokosi kuntoon

Suomalaisilla on tapana syödä aina koko rahan edestä ähkyyn saakka. Jos syö itsensä liian täyteen, se vaikuttaa selkeästi myös jaksamiseen – meneehän leijonakin loikoilemaan antiloopin syötyään.

Useimmilla on petraamista myös ateriarytmissä. Osa napostelee muutaman tunnin välein, joka on hampaille haitallista ja joillakin aterioiden väli venyy helposti yli kuuden tunnin. Jos kärsit illan jääkaappirallista ja sinulla on sudennälkä, niin kokeile välipalaa. Säännöllinen 3-5 tunnin välein syöminen pitää koneiston käynnissä ja vireystilan hyvänä. Annoskoko on helpompi pitää kohtuudessa, kun nälkä ei ole kasvanut liian suureksi.

3) Harkiten herkkuja

Osalle herkku tarkoittaa pullaa, keksiä tai suklaata ja toiset ovat juustojen ja viinin perään. Nopeat hiilihydraatit makeista herkuista vaikuttavat vireystilaan ja niitä kannattaakin mieluusti syödä vain pieniä määriä esim. jälkiruokana kunnon ruoan päätteeksi.

Illalla napostelu television ääressä saattaa tuoda salakavalasti myös kiloja ja vaikuttaa unen laatuun. Erityisesti muutaman alkoholiannoksen nauttiminen illalla saattaa vähentää laadukkaasta syvää unta jopa pari tuntia.

Täysin herkutonta elämää ei tietenkään tarvitse viettää, onhan ruoka ja herkut osa nautintoa ja ruokakulttuuriamme. Mieti kuitenkin onko herkuttelu sinulle tullut tavaksi eli syöt herkkuja tai juot saunaoluen, vaikka mieli ei niin tekisikään. Kun syöt herkkuja niitä tulisi syödä tietoisesti ja nautinnolla eikä hätäisesti ahmien.

 

Kirjoittajana TtM, laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen

Leave a Reply, Your thoughts and comments are welcome.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s